Finsk Lapphund
Den finska lapphunden har gemensamma rötter med den lapska vallhunden och den svenska lapphunden. Den härstammar från de långhåriga renhundarna som är uppskattade i de lappländska fjälltrakterna.
När de funktionella skillnaderna mellan finsk lapphund och lapsk vallhund började bli uppenbara, delades rasen upp med indelning i två separata raser.

Finska lapphunden är intelligent, modig, fridsam, läraktig, vänlig och ganska ödmjuk. Vallningsdriften är stark och jaktinstinkten tydlig.

En finsk lapphund är något under medelstorlek och kraftigt byggd i förhållande till storleken. Pälsen är riklig och lång. Hanhundar har tydlig krage. Alla färger godkänns, men grundfärgen ska dominera. Annan färg än grundfärgen kan finnas på huvudet, halsen och bröstet, undersidan av kroppen, på benen och på svansen.

Den finska lapphunden är en mycket bra allroundhund som lämpar sig utmärkt till agility, i lydnadsringarna, i spårskogen, som vallhund, räddningshund och även som eftersökshund samt jakthund främst på fågel och älg.
Det är en mycket trevlig sällskaps- och familjehund som är mycket barnvänlig och social men den måste aktiveras för att må bra.

Viggo, Plymspireas Loimma, är en finsk lapphund (Suomenlapinkoira) född 2020-03-11. Hans föräldrar är Dagsmejans Otti och Dagsmejans Ironman.
Viggo är full av energi och alltid sugen på att träna, promenera och hitta på bus. Vi tränar spår, nosework, agility och trick. Viggo är godkänd Expert Trick dog.